10 Tips Membentuk Laman Rumah yang MenarikAssalamualaikum, kali ini saya akan berkongsi 10 tips dan panduan bagaimana untuk membentuk laman rumah yang ideal dan menarik. Laman rumah mempunyai nilai yang berharga bagi seseorang pemilik kediaman, kerana laman rumah yang cantik akan mempengaruhi emosi atau mood seseorang. begitu juga bagi tetamu yang berkunjung ke rumah pasti akan berasa teruja dan tertarik dengan laman rumah yang cantik. Antara 10 tips ialah;

1. Tanam pokok yang tumbuh tinggi bagi bingkai pada ruang laman rumah anda seperti di sisi dan di belakang rumah. Jarakkan penanaman pokok tersebut bagi memberi ruang pokok untuk membesar.

2. Menanam tumbuhan yang besar dan tinggi, di samping tumbuhan renek disekelilingnya akan mewujudkan ruang laman yang lebih luas.

3. Elakkan mencampur adukan penanaman pokok pada kawasan yang sama, kerana ini akan mencacatkan pemandangan.

4. Elakkan penanaman pokok yang terlalu banyak di halaman rumah anda, kerana ia akan menengelamkan panorama rumah anda.

5. Elakkan daripada menanam tanaman atau tumbuhan berdekatan dengan pintu masuk atau laluan pejalan kaki.

6. bagi anda yang baru sahaja mewujudkan landskap, mulakan dengan menanam pokok yang mudah dijaga.

7. Dan sekiranya anda ingin mewujudkan tanaman sayuran pastikan anda membuat perancangan terlebih dahulu. Seeloknya asingkan tanaman sayur dengan landskap anda. Sebagai contoh hadapan rumah untuk landskap manakala tepi rumah untuk tanaman sayuran.

8. Pastikan juga anda mewujudkan kawasan untuk anak-anak anda bermain.

9. Bagi yang inginkan tambahan eksesori laman pula, pilih yang tidak terlalu besar dan berat. Ini akan memudahkan anda mengubah kedudukan objek tersebut.

10. Buat rujukkan dalam majalah, internet dan sebagainya.