Tips dan Panduan Pemilihan Warna Ruang Kediaman


Assalamualaikum, dan Selamat Menyambut Aidilfitri kepada semua umat Islam. kali ini saya akan berkongsi tips; Bagaimana memilih warna yang sesuai untuk kediaman anda. Pemilihan warna yang sesuai adalah penting dalam menentukan keceriaan sesebuah kediaman. Kesilapan memilih warna, mengundang padah..ini kerana warna yang tidak sesuai akan mencacatkan pemandangan dan memberi impak negetif kepada emosi seseorang. 


Secara keseluruhan terdapat warna yang hanya sesuai untuk ruang atau bilik tertentu dan ia amat penting untuk anda ketahui sebelum anda memilih warna yang ingin anda gunakan yang ­ingin digunakan nanti. Sebagai contoh ; ruang tamu umpamanya, warna terang amat sesuai untuk disesuaikan dengan ruang ini kerana ia menjadi ruang anda akan lalui sehari hari ketika masuk dan keluar rumah.  

Warna biru sesuai bagi yang ingin ketenangan, kerana warna ini dapat mewujudkan suasana yang santai dan damai. Manakala warna hijau melambangkan kesegaran dan keselesaan. Warna Kelabu pula menjadikan ruang tamu kelihat moden dan harmoni..manakala warna kuning melambangkan kemewahan dan elegen. Padanan warna terang dan gelap perlu disesuai dengan betul agar menghasilkan kombinasi warna yang menarik. Seperti di atas kombinasi warna biru dan putih menjadikan ruang tersebut nampak menarik. 
Kalau boleh elakkan menggunakan warna yang terlalu terang untuk keseluruhan ruang..seperti warna kuning dan merah. Ini kerana penggunaan warna yang keterlaluan akan menyakitkan mata memandang. Warna gelap sesuai untuk ruang yang luas dan cahaya yang terang atau mencukupi. Akhir sekali dapatkan nasihat daripada pakar, sekiranya anda tidak begitu pasti.